wtorek, 7 kwietnia 2020

KrajKuchnia - Dominikana


Po przejściach z Dominiką, szukanie przepisu z Dominikany było nieprzyzwoicie łatwe. Wzięłam sobie taki ze strony poświęconej w całości kuchni dominikańskiej. Co prawda wydaje mi się, że ma on wiele znamion europejskości, ale może to dlatego, że Dominikana była i jest bardzo często odwiedzana przez mieszkańców Starego Kontynentu.

Czy wiedzieliście, że Dominikana uzyskała niepodległość, a po jakimś czasie poprosiła Hiszpanię o to, by znów stać się kolonią?

Tak czy siak, potrawa jest z Dominikany, a do tego zapowiadała się atrakcyjnie, więc postanowiłam ją zrobić.
Pastelon de berenjena y queso składa się z: bakłażana, mozzarelli, sera żółtego, mleka, mąki i przypraw.


Najpierw robi się sos beszamelowy, czyli trzeba rozpuścić masło, zaciągnąć mąką i dolać mleka. Potem należy doprawić sos gałką muszkatołową i solą, a na końcu wrzucić do niego pokrojoną na kawałki mozzarellę.


Następnie w naczyniu żaroodpornym układa się warstwami plastry bakłażana i sos. Ja miałam tylko jednego małego bakłażana, więc tych warstw nie wyszło mi zbyt dużo, ale można ułożyć dowolnie wysoką wieżę. 


Gdy zużyje się już wszystkie plastry i cały sos, wierzch zapiekanki trzeba posypać tartym serem.


Po około 40 minutach w gorącym piekarniku, potrawa jest gotowa.

to już czterdziesta potrawa!

Jak się domyślacie, danie jest smaczne i dość swojskie w smaku.

A następnym razem będzie ostanie już państwo na D – Dżibuti. Zapraszam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz