poniedziałek, 6 kwietnia 2020

KrajKuchnia - Dominika


Dominika to kraj bardzo mało znany, całkowicie przyćmiony przez większą i sławniejszą Dominikanę. Nie jest łatwo znaleźć w Internecie informacje o dominickich sprawach. 

Karaibska wyspa została nazwana Dominiką, ponieważ Kolumb dopłynął do niej w pewną niedzielę 1493 roku. A niedziela po łacinie to właśnie dominica

Najpierw trzeba pokonać opowieści wszystkich pań Dominik, a potem odrzucić kwestie związane z klasztorem dominikanów (bo mieszkaniec Dominiki, to właśnie Dominikanin). Kiedy się doprecyzuje, że chodzi o kraj, to wcale nie robi się lepiej, bo spada wtedy na człowieka całe mnóstwo wiedzy o Dominikanie.
Jednak – jak z pewnością mawiają dominikanie (a być może także Dominikanie) – szukajcie, a znajdziecie. Tak więc w końcu udało mi się znaleźć przepis rodem z kraju ze stolicą w Roseau, a nie w Santo Domingo. Upewniwszy się trzy razy, że napisane jest dominicki, a nie dominikański, przystąpiłam do realizacji przepisu.


Składników to danie nie ma zbyt dużo, do jego przyrządzenia wystarczy awokado, grejpfrut i ewentualnie trochę cukru.
Grejpfruta wyciskamy, a uzyskany sok miksujemy razem z awokado. Następnie próbujemy, dosładzamy do smaku i znów miksujemy. Cukru nie należy dawać zbyt dużo, bo dominicki koktajl powinien być orzeźwiający i tchnąć karaibską świeżością (pewnie kapeczka rumu pasowałaby tu bardziej niż cukier).


Jeśli uda się Wam kupić dojrzałe awokado, to koniecznie zróbcie sobie taki koktajl. Jest nie tylko zdrowy, ale też smaczny i przyjemnie wyglądający. Szczerze polecam. 

A na kolejny odcinek KrajKuchni zapraszam do sławniejszej kuzynki Dominiki, czyli na Dominikanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz