niedziela, 23 lipca 2023

KrajKuchnia - Monako

 Monako to kraj, który nie ma rzek, jezior, lotnisk ani armii. Ma za to kasyna, milionerów oraz przekąskę zwaną socca.


Nieco dziwnym może się wydać, że w tak bogatym kraju popularną potrawą jest placek zrobiony z zaledwie dwóch składników, a jednak. Do przyrządzenia tego dania potrzebna jest tylko mąka z ciecierzycy i oliwa. Przyda się też woda i sól, ale to są dodatki, których nie wliczam.


Składniki miesza się ze sobą, aż do uzyskania gładkiego ciasta i zostawia na 30 minut, żeby odpoczęło.


 W tym czasie należy włączyć piekarnik i wstawić do niego pustą jeszcze brytfankę czy inną foremkę, w której będziemy robić soccę. Gdy minie czas odpoczynku ciasta, wyjmuje się gorące naczynie i smaruje delikatnie oliwą. 


Potem wykłada się do niego surową soccę i wstawia znów do piekarnika.


Placek powinien się piec tak długo, by lekko zbrązowiał i zaczął odstawać od krawędzi.

Przed spróbowaniem trzeba chwilę odczekać, żeby socca lekko ostygła, ale nie za dużo, bo najlepsza jest taka prosto z pieca. Potem nieco traci swoje zalety. A że i tak nie są one ogromne, nie warto pozwalać im ulecieć.

Soccę je się samą lub z dodatkami typu zathar, tzatziki czy hummus.

Ja zjadłam kawałek bez niczego, a resztę potraktowałam jako warstwę bazową kanapki.


Jak było? W porządku, ale bez specjalnego zachwytu. Może danie z następnego kraju, czyli z Mongolii, wzbudzi we mnie więcej emocji…

Zapraszam!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz