Opowieść czternasta - o słodyczach
Irańskie słodycze…
Temat to rozległy i poważny, bo słodycze dla Irańczyków są bardzo ważne.
Każde
miasto chlubi się jakimś specjalnym rodzajem ciastek,
z tych ciastek słynie miasto Kom
urządzenie do ich produkcji
a bogato zdobione pudełko
galaretek z płatkami róż czy pianek z kruszonymi pistacjami i wodą pomarańczową
to obowiązkowa pamiątka z podróży.
Żeby wyrób
cukierniczy był dobry musi spełniać trzy podstawowe warunki. Po pierwsze
powinien być słodki. Jeśli ciastko, galaretka czy lody nie są wystarczająco
słodkie należy unurzać je w miodzie.
stanowisko dosładzania i upiększania ciastek w cukierni w Kaszanie
Po drugie
deser ma pachnieć. W tym pomaga mu woda pomarańczowa lub różana oraz dodatek
płatków róż.
w ofercie sklepu woda różana, pomarańczowa, cytrynowa, kardamonowa i pewnie inne też
Po trzecie
zaś musi pięknie się prezentować. Tu dużą rolę odgrywają ozdobne pudełka
imitujące tomiki poezji,
pudełko jak okładka tomiku wierszy Hafeza
kolorowe polewy i przeróżne posypki.
Wizyty w
sklepach ze słodyczami (będącymi jednocześnie sklepami z pamiątkami)
przypłacałam każdorazowo zawrotami głowy.
słodkie pamiątki z Jazdu
A mój biedny kręgosłup dostawał
kolejne słodkie kilogramy do dźwigania – z żadnej innej wyprawy nie przywiozłam
tyle cukru, ciastek, galaretek, chałwy,
chałwa z beczki na wagę
cukierków, orzeszków…
słodycz radosna
słodycz zdumiewająca (badanie organoleptyczne wykazało, że jest to makaron ryżowy lekko zamrożony w słodkiej wodzie pomarańczowej. przed podaniem polewa się go sokiem z cytryny)
słodycz niebanalna (daktyle w zasmażce z sezamem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz