czwartek, 10 kwietnia 2025

Obiady czwartkowe

 Jedzenie, tak jak wszystko na Cyprze, dzieli się na greckie i tureckie, z tym, że to pierwsze często dostaje przymiotnik „cypryjski”. Zamiast sałatki greckiej mamy więc cypryjską. 

sałatka z halloumi 

Jest śniadanie cypryjskie, które nie ma specjalnie cech charakterystycznych

śniadanie po stronie południowej 

i po stronie północnej

 i kawę po cypryjsku, którą wszyscy znamy jako kawę po turecku.

kawa po cypryjsku w Pafos

i po turecku w północnej Nikozji (w towarzystwie czekoladowej baklawy)

Zaskoczeń kulinarnych Cypr nie oferuje. Nie znaczy to jednak, że jada się tam źle. Wprost przeciwnie. Od samego wejścia do restauracji, człowiek czuje się zaopiekowany, ponieważ zawsze, ale to zawsze dostaje jakieś miłe czekadełko. 


Jeśli zdarzy się, że nie podadzą nam niczego na początku wizyty, to mamy jak w banku, że na koniec będzie darmowy deser albo kieliszeczek lokalnego trunku. 

deser z kaszy manny zrobiony przez żonę właściciela.
Gdy pochwaliłam, dostałam zaraz drugi kawałek

Nie wiem, dlaczego naszych restauratorów tak boli myśl o daniu za darmo choćby szklanki wody z kranu. Jestem przekonana, że w ogólnym rozrachunku, bycie miłym dla klienta zwraca się z nawiązką. Na Cyprze wiedzą o tym wszyscy i częstują gości ciepłymi bułeczkami, 


pyszną oliwą i rozmaitymi pastami. 

tu poprosiłam jedynie o kieliszek wina

Te pasty, które wchodzą w skład tradycyjnych przystawek zwanych mezze, to w ogóle najsmaczniejszy element kuchni cypryjskiej. Najczęściej zrobione są z warzyw, 

pasta z bakłażana

ale jest też jedna z rybiej ikry, więc wegetarianie powinni zachować czujność.

jedna z tych jest pastą z ikry

Poza pastami tradycyjne potrawy cypryjskie to właściwie zawsze mięso. Choć to kraj nadmorski i ryby oraz owoce morza oczywiście są, 


to na ogół nie widnieją w menu w dziale „dania cypryjskie”. Jest tam za to jagnięcina, wołowina i wieprzowina. 


kleftiko

Niektóre restauracje mają w ofercie także coś bezmięsnego, ale na ogół nie ma tego zbyt wiele.


Na targu udało mi się wypatrzeć parę ciekawych warzyw


 i nieznane mi liście, ale nie odnalazłam ich potem w żadnej restauracji. 


Nie zjadłam też tradycyjnej zupy tarhany, którą robi się z takich brykietów z suszonego jogurtu i warzyw. Ale kupiłam sobie paczuszkę i tarhanę ugotowałam w domu.


Do niewątpliwych zalet kuchni cypryjskiej należy zaliczyć wino. Jest bardzo smaczne i zupełnie niedrogie, co sprawdziłam bardzo rzetelnie.


Jeśli dołoży się do tego kilka przyjemnych deserów, 

my mamy ciepłą szarlotkę z lodami, Cypryjczycy mają baklawę

pyszny jogurt typu cypryjskiego z miodem i orzechami

to ogólnie kulinarne wspomnienia z Cypru są bardzo przyjemne, a o to przecież chodzi.

zapomniałam napisać o tradycyjnych bułeczkach z halloumi albo z tahini

i o likierze z oślego mleka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz