środa, 24 czerwca 2020

KrajKuchnia - Gwinea Równikowa

Po krótkiej przerwie spowodowanej nie wiadomo czym, wracamy do Gwinei. Dziś trzecia i chwilowo ostatnia (Papua Nowa Gwinea będzie znacznie później), Gwinea Równikowa.


Choć nigdy w niej nie byłam, to plany dłuższego pobytu miałam już tak bardzo zaawansowane, że teraz czuję się z tym krajem związana znacznie silniej niż z pozostałymi 108, których też nie miałam okazji odwiedzić (specjalnie policzyłam na okoliczność tego zdania).

Dlatego zależało mi, żeby danie z Gwinei Równikowej było z gatunku sprawiających przyjemność.

Po krótkich poszukiwaniach zdecydowałam się na pachnący cytrusami deser bananowy, który prawdopodobnie nazywa się akwadu.



Żeby móc go zrobić, należy zaopatrzyć się w banany, pomarańczę, cytrynę, miód, masło, wiórki kokosowe, cukier i cynamon.

Najpierw obiera się i kroi banany. Ułożywszy w naczyniu żaroodpornym, polewa się je stopionym masłem 



oraz sokami wyciśniętymi z cytryny i pomarańczy. Następnie wystarczy tylko posypać cukrem, cynamonem i wiórkami kokosowymi i wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika.


Po tym czasie można cieszyć się pysznym gwinejskim deserem. 

Oraz tym, że wreszcie koniec z Gwineami i można ruszać dalej, do państw zaczynających się na zupełnie inną literę. Następnym razem zapraszam na danie z Haiti, pierwszego kraju na literę H.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz