Kto z Was wie cokolwiek o Czadzie, ręka do góry! Ktoś umie
powiedzieć, jak nazywa się stolica? Po jakiemu się tam mówi? Jaka religia
dominuje? Albo w ogóle cokolwiek??
A przecież to kraj leżący nie gdzieś na uboczu, tylko w
samym środku kontynentu. I to kraj naprawdę duży – mniej więcej cztery razy
większy od Polski. No ale biedny, nękany zamachami terrorystycznymi kraj
afrykański nie interesuje ani mediów, ani turystów, ani w ogóle nikogo. Takie
życie…
odpowiedzi na pytania: Ndżamena, urzędowe języki to francuski i arabski, około połowa ludzi wyznaje islam i prawie połowa jest chrześcijanami
Żeby choć trochę zadośćuczynić Czadowi i Czadyjczykom, poszperałam
w Internecie i mogę opowiedzieć Wam o dwóch niezwykłych miejscach, wpisanych na listę
światowego dziedzictwa UNESCO.
Pierwsze to jeziora Ounianga. Jest ich 18 i jak twierdzi
UNESCO, odznaczają się wyjątkową urodą. Niektóre z nich są tak słone, że żyją tam
tylko algi i mikroorganizmy, natomiast inne mają słodką wodę i obfitują w ryby.
W Wikipedii można zobaczyć, jak jeziora te wyglądają, gdy patrzy się na nie ze
stacji kosmicznej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Jeziora_Ounianga#/media/Plik:Ounianga_Lakes_from_ISS.jpg
Drugie miejsce to masyw Ennedi. Wpisano go w kategorii
przyrodniczo-kulturowej, ponieważ nie dość, że odznacza się spektakularnym
krajobrazem, to jeszcze na jego zbudowanych z piaskowca skałach znaleziono malowidła,
świadczące o bardzo długiej historii osadnictwa na terenie Sahary.
No, to jak już coś niecoś wiemy, możemy zająć się
gotowaniem. Poszukiwania internetowe doprowadziły mnie do przepisu na dobrze
zapowiadającą się sałatkę.
Do jej przygotowania należy zgromadzić: brązowy ryż, banany,
ogórki, migdały i rodzynki.
Ryż trzeba ugotować, banany i ogórki pokroić na sałatkowe
kęsy, migdały pokruszyć, a z rodzynkami można nie robić nic. Po prostu wsypuje
się je do miski i miesza z pozostałymi składnikami.
ryż się jeszcze gotuje
Spoiwem dla sałatki jest sos zrobiony z cytryny (sok i
kawałki miąższu), mielonych ziaren kolendry, kminu, soli, chili i miodu.
Wszystko to należy dokładnie wymieszać, a potem dolać do miski z sałatką.
Przed podaniem powinno się ją chłodzić w lodówce przez
przynajmniej pół godziny.
Muszę przyznać, że po daniu rodem z Czadu nie spodziewałam
się zbyt wiele. Tymczasem sałatka okazała się po prostu wyśmienita. Można ją
zjeść jako przystawkę, lekki obiad lub nawet deser, zależy od nastroju.
Powiem Wam więcej – czadyjska sałatka to pierwsze danie z
projektu KrajKuchnia, które zrobiłam ponownie, już poza konkursem. Czadowo, prawda?
A następnym razem znów wrócimy na Bałkany – będę gotować po
czarnogórsku. Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz