czwartek, 8 czerwca 2017

Obiady czwartkowe

Opowieść czternasta - o słodyczach

Irańskie słodycze… Temat to rozległy i poważny, bo słodycze dla Irańczyków są bardzo ważne. 


Każde miasto chlubi się jakimś specjalnym rodzajem ciastek,

z tych ciastek słynie miasto Kom

urządzenie do ich produkcji

 a bogato zdobione pudełko galaretek z płatkami róż czy pianek z kruszonymi pistacjami i wodą pomarańczową to obowiązkowa pamiątka z podróży.
Żeby wyrób cukierniczy był dobry musi spełniać trzy podstawowe warunki. Po pierwsze powinien być słodki. Jeśli ciastko, galaretka czy lody nie są wystarczająco słodkie należy unurzać je w miodzie.

stanowisko dosładzania i upiększania ciastek w cukierni w Kaszanie

Po drugie deser ma pachnieć. W tym pomaga mu woda pomarańczowa lub różana oraz dodatek płatków róż.

w ofercie sklepu woda różana, pomarańczowa, cytrynowa, kardamonowa i pewnie inne też

Po trzecie zaś musi pięknie się prezentować. Tu dużą rolę odgrywają ozdobne pudełka imitujące tomiki poezji, 

pudełko jak okładka tomiku wierszy Hafeza

kolorowe polewy i przeróżne posypki.



Wizyty w sklepach ze słodyczami (będącymi jednocześnie sklepami z pamiątkami) przypłacałam każdorazowo zawrotami głowy. 

słodkie pamiątki z Jazdu

A mój biedny kręgosłup dostawał kolejne słodkie kilogramy do dźwigania – z żadnej innej wyprawy nie przywiozłam tyle cukru, ciastek, galaretek, chałwy, 

chałwa z beczki na wagę

cukierków, orzeszków…

słodycz radosna

słodycz zdumiewająca (badanie organoleptyczne wykazało, że jest to makaron ryżowy  lekko zamrożony w słodkiej wodzie pomarańczowej. przed podaniem polewa się go sokiem z cytryny)

słodycz niebanalna (daktyle w zasmażce z sezamem)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz