czwartek, 24 sierpnia 2017

Obiady czwartkowe

Raszid - właściciel naszego hotelu - często powtarzał, że Suzdal jest stolicą XII wieku. Ja dodatkowo przyznałabym mu tytuł miasta ogórków.

wał otaczający suzdalski Kreml to jest nawet z XI wieku

Nie sposób nie zauważyć wszechobecności tego warzywa. Jak wytłumaczyła mi pani sprzedająca ogórki małosolne, kiedyś miejscowi chłopi uprawiali pomidory. Rosło ich tu tyle, że wysyłano je nawet do Moskwy. Potem jednak coś się stało - może ziemia się wyjałowiła, a może klimat zmienił - i pomidory przestały się udawać.
szczęśliwie nie zniknęły zupełnie i wciąż można kupić sobie słoik pomidorów "w śniegu"


Rolnicy stopniowo zaczęli przestawiać się na ogórki i dziś uprawiają je już wszyscy.


Można zatem zaopatrzyć się w Suzdalu w ogórki świeże i małosolne oraz konfitury ogórkowe.

konfitury z ogórków robi się tak samo jak z malin, poziomek czy czegokolwiek innego. Dla zaostrzenia smaku dodawane są cząstki cytryny lub pomarańczy


W restauracji "Ogórek" serwowane są dwa rodzaje wódki ogórkowej - ze świeżych i z małosolnych.


ogórki zalewa się wódką na dobę


A w sklepiku w przesławnym klasztorze Spaso-Jewfimiejewskim sprzedają pocztówki z ogórkami.

klasztor otoczony jest grubym murem z wieloma basztami


Pewnie odwiedzając Suzdal wiosną lub zimą, nie zauważy się tego, ale mnie to miasto zawsze będzie się kojarzyć z zapachem zielonych ogórków.


ogórkowa pocztówka

1 komentarz:

  1. To najpyszniejsze ogórki na świecie, nawet wyśmienicie smakują do araratu :)

    OdpowiedzUsuń