wtorek, 6 maja 2025

KrajKuchnia - Panama

 Panama to daleki kraj słynący z kapeluszy i kanału PANAMSKIEGO. 


Dużo więcej o tym państwie u nas się nie mówi, ale pewnie większość z nas myśli, że panamska kuchnia jest bardzo egzotyczna, pełna dziwnych owoców i nieznanych ziół.

Tymczasem okazuje się, że typowy Panamczyk nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez sałatki, która składa się z: ziemniaków, buraków, cebuli, jajka i majonezu.


Po wyjściu z szoku wywołanego tą informacją, możecie sobie taką sałatkę łatwo przyrządzić w domu i podać nawet najbardziej konserwatywnej żywieniowo babci czy cioci.

Jak się ją robi? Łatwo zgadnąć. Buraki, ziemniaki i jajka należy ugotować (warzywa raczej na miękko, a jajka przeciwnie – na twardo), obrać i pokroić w kostkę. 


Cebulę trzeba obrać i posiekać, a wszystko wymieszać z majonezem. Gotowe!


W ten prosty sposób możecie zaskoczyć swoich gości sałatką znad dwóch oceanów. 

Następnym razem będzie danie z Papui Nowej Gwinei, ciekawe czy równie swojskie 😊 Zapraszam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz